QR-kód

 2011.08.06. 22:33

A napokban találtam rá egy érdekes kódolási formára. Az ún. QR-kód, melyet egyre több vállalat is használ (mint például a sokak által nagyra becsült BKV Zrt is XD). Az Android 2.0 OS megjelenésétől fogva mi is élvezhetjük ezeknek a kódoknak a megfejtését!

(Hogyan olvashatunk le QR-kódokat Android-os telefonunkkal később - a BarCode Scanner Android OS-re fejezetben - olvashattok) 

Mi az a QR-kód?

A QR-kód (mobilkód) egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A QR-kód (mobilkód) legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend, de egyre jobban terjed Amerikában és már Európában is. A QR-kód (mobilkód) hibatűrő képessége és széles adatformátum támogatottsága miatt vált hamar népszerűvé.

 

A QR-kód (mobilkód) felhasználása az iparban, logisztikában, termelésben kialakított adathordozóként, könnyű használata miatt egyre jobban terjed.
A QR-kód (mobilkód) rendkívül alkalmas adathordozóként való felhasználásra hirdetésekben, nyereményjátékokban és reklámokban.
Ezenkívül alkalmas egyéb marketing eszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, sms, névjegy, GPS koordináták stb.).

A legtöbb új telefon már rendelkezik saját QR-kód (mobilkód) olvasó szoftverrel, amely nagyban megkönnyíti a QR-kódok beolvasását, mentését és különféle felhasználását.

A QR-kód szerkezete (kattints a képre)










Forrás: http://qr-kod.hu



Hogyan készíthethünk QR-kódot?
Az előző idézetben lévő forrásra rákattintva (http://qr-kod.hu) az oldalon a [Mobilkód generátor] menüpont alatt.

 

Hogy tudjuk leolvasni a kódokat?
Ennek a legegyszerűbb módja ha van egy kostelefonunk, mely támogatja a Barcode Scanner nevű programot. A program lényege, hogy miután installáltuk, majd azt elindítva a program aktiválja a telefon kameráját, mellyel a kódokat pofon egyszerűen le tudjuk olvasni.

Barcode Scanner a Android OS-re
Az Android Market-ből ingyenesen letölthető a program. Tudtommal vannak a programok között [FAKE]-ek is (nem működők). Tudom ajánlani az általam is használt Barcode Scanner programot. A letöltéshez, telepítéshez közvetlen link: https://market.android.com/details?id=com.google.zxing.client.android&feature=order_history 

 

Remélem némelyikőtöknek tudtam újdonsággal, érdekességgel beszámolni ezzel a post-al. Ha tetszik és hasznosnak tartod, akkor kérlek nyomj a [Tetszik] gombra, hogy minél többen értesüljenek erről a blogbejegyzésről!

Címkék: android bkv zrt qr kód android market mobilkód qr quick response

A bejegyzés trackback címe:

https://pontosanaz.blog.hu/api/trackback/id/tr643130761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása